Jet en Bonnie

Met mijn oudere hond Sem ging ik al eens naar de snuffeltuin, wat een verrijking was dat voor hem, lekker op z’n gemak struinen, snuffelen, verkennen, nog een keer terug naar dat ene voorwerp en na 40 minuten plofte hij naast ons neer. Tevreden, fijn, vermoeid en op een andere manier energieker. 

In 2020 kwam Jet bij ons, een energieke pup, die in haar puberteit in de snuffeltuin kwam. Ook bij haar zag ik dat ze ontspanner werd van snuffelen. Buiten de snuffeltuin ging ik dan ook met haar speuren om vaker aan die behoefte van het gebruiken van haar zintuigen tegemoet te komen. 

Op 1 januari 2023 beviel onze Jet van 4 gezonde puppy’s. Door mijn ervaring in de snuffeltuin, wist ik meteen, dit ga ik al mijn pups aanbieden. Zo ging ik met dit nest puppy’s op leeftijd van 6 en 9 weken naar de snuffeltuin. Onder andere in de snuffeltuin kon ik goed kijken naar elke pup, wat mij veel vertelde over het karakter van ieder hondje.  

Van dit nestje hebben we Bonnie gehouden. Bonnie komt regelmatig in de snuffeltuin en met het opgroeien van pup naar puber tot adolescent zien we dat ze het snuffelen in de snuffeltuin steeds anders doet. Zo is ze de ene keer heel zeker van zichzelf, de andere keer volgt ze liever haar grote voorbeeld, haar moeder. Dit heeft alles te maken met de ontwikkeling en de bijbehorende angst fases die iedere hond doormaakt. 


Wat ik iedere keer ervaar in de snuffeltuin is dat ze zelfverzekerder wordt. En na zo’n kleine 10 minuten zie ik een steeds losser bewegend lichaam. Ze wordt lichtvoetiger en ze loopt met een schwung. Hoe “losser” ze beweegt verteld mij, hoe ze zich voelt, hoeveel ontspanning snuffelen haar geeft. Ze beweegt in de snuffeltuin op haar eigen tempo, ze verkent, ontdekt en beleeft. Ze wordt niet beïnvloed door mij, omdat ik de weg wijs. Ze wordt niet gehinderd door een riem die aan haar tuigje zit. Ze ruikt ergens net zo lang tot ze tevreden is. Soms graaft ze net zolang totdat ze in de grond gevonden heeft wat ze wil onderzoeken. Zo sjouwt ze langs de stapelmuurtjes, langs de struikjes, checkt wat er in de banden ligt en verrijkt haar wereld. 

Na een bezoek aan de snuffeltuin, is ze geestelijk moe en valt in een diepe slaap. Tegelijk zie ik dat ze er energieker van wordt. Kan ze nieuwe prikkels veel eenvoudiger verwerken en dit effect blijft echt wekenlang goed zichtbaar. Mijn honden worden er blij van, dat ik ze de tijd gun om lekker te snuffelen. 

Wij zijn fan van de snuffeltuin!